Press:

Photographer: Pep Sau 

LIQUID CLUB OLOT

Refurbishment of a Club located in the old town of the city of Olot (Girona). The project has consisted in getting an industrial environment and at the same time, natural, without losing the warmth of a cocktail bar. The intervention has taken place in a ground floor, with an interior space of 140m2 and a terrace of 118m2.


In the interior space, materials of the old premises have been recycled, especially the wood of numerous pallets. Using a Japanese technique called "Shou Sugi Ban", it has been burned superficially by acquiring a texture of burned wood, which has been used for wall cover. Also we have also been used a Natural materials as sisal ropes for the roof, iron for the bar and walls. A natural vegetation has been introduced to create a direct contact with nature. The interior lighting has been solved with the use of LED technology, combining various shades of temperature and various shades of color. It highlights two large spaces where Mapping is projected, giving great dynamism to space.


The interior space is connected to the terrace, through two large iron and polycarbonate doors, with a large fan, which the whole remember us in industrial times. These two large openings allow the possibility of the interior space merging with the exterior, creating a diaphanous space.

The outside area has been set out as a quiet and friendly space to converse and to be able to take the drinks in a gentle manner. For this reason, two trees and a web of natural backlit canes have been used, offering a set of shadows that gives great warmth to the space.

​Reforma de un bar de copas situado en el núcleo antiguo de la ciudad de Olot (Girona). El proyecto ha consistido en diseñar un espacio industrial y a la vez, natural, sin perder la calidez de un bar de copas.  La intervención se ha producido en una planta baja lineal, con un espacio interior de 140m2 y una terraza contigua de  118m2. 


En el espacio interior, se ha reutilizado materiales del antiguo local, sobretodo la madera de numerosos palets. Mediante una técnica japonesa llamada "Shou Sugi Ban", se ha quemado superficialmente la madera de pino,  adquiriendo una textura de madera quemada, que ha servido para el revestimiento de paredes. También se ha utilizado materiales naturales cómo cuerdas de sisal para el techo, plancha de hierro para la barra y paredes, además de el botellero principal y se ha introducido vegetación natural para crear un contacto directo con la naturaleza. La iluminación interior, se ha resuelto con la utilización de tecnologia LED, combinando varias tonalidades de temperatura y varias tonalidades de color. Destaca, dos grandes espacios dónde se proyectan Mapping, dando gran dinamismo al espacio.


El espacio interior, está conectado con la terraza, mediante dos grandes puertas de hierro y Policarbonato, con un gran ventilador, que todo el conjunto nos evoca en tiempos industriales. Estas dos grandes aberturas, permiten la posibilidad de que el espacio interior se fusione con el exterior, creando un espacio diáfano.


La zona exterior del bar, se ha planteado cómo un espacio tranquilo y amable para conversar y poder tomar las copas de manera apacible. Por ello, se han utilizado dos arboles y un telaraña de cañas naturales retroiluminadas, ofreciendo un juego de ombras que da gran calidez al espacio.

* In collaboration with Xavier Costa architect

 Dezain Architects © | dezainarchitects@gmail.com  |   Tel: +34 687 806 144 |